Kelik-kelik :)

Tuesday, December 24, 2013

Takde tajuk .. !

Salaam! Hari ni aku rasa down sangat. Walaupun luar aku nampak happy, tapi Allah je tau isi hati aku macam mana. Wah! Rasa sebak tiba-tiba. Sekarang apa yang ada dalam kepala aku, aku nak stopkan kerja aku sekarang dan masuk giatmara. And aku tahu yang aku lepaskan kerja aku yang tak seberapa tu. Mungkin jugak akan rindu diorang. Keh?

Tapi percayalah dengan aku, keputusan yang aku buat ni untuk menyelamatkan hati-hati manusia lain. Hati aku jugak. Dah selalu sangat makan dalam. Dah selalu sangat sentap. Aku taknak yang lain pun rasa macam aku rasa kalau aku duduk lama-lama kat situ. Allah je yang tau keadaannya. 




Adiosa~~




p/s :: Takdop mood nak tulis :(

Saturday, December 21, 2013

Pekerja luar?

Salaam! Okay, aku tak pandai nak buat tajuk entry, so there it is. Dan ini cuma pandangan aku yang tak perlu diambil kira. Aku nak tekankan yang ini cuma personal opinion okay. Benda ni memang dah lama aku perhatikan. Mungkin dah beberapa bulan dalam keadaan sedar atau tidak. Wah, ayat aku. Mengancam gittew! HAHA

Basically, benda ni pasal pekerja asing je. Aku tak kisah kalau nak bawak pekerja asing bekerja dalam Malaysia nih. Maybe sebab gaji diorang tak demand lebih. Kerja pun laju lah jugak. Itu bahagian binaan bolehlah. Tapi yang paling aku tak boleh tahan, bahagian shopping-shopping. Macam T****, G**** dan yang sewaktu dengannya. 

Satu je soalan yang aku masih tak dapat jawapan. Macam mana diorang boleh lulus interview. Sedangkan 'saya makan tada, anak juga mau sekolah'. HAHAHA. Malaysian yang bawak sijil SPM untuk kerja dekat tempat-tempat gitu pun kadang-kadang tak dapat. Actually, apa benda yang diorang nak sebenarnya. Idea! Lepas ni nak mintak kerja kena pakai ala-ala Abanglaa, Indione dan yang seangkatan dengannya. Okay, note taken :P




Adiosa~~



p/s :: Malas mau tulis panjang-panjang, jari juga sakit, hati lagi banyak sakit. Huahaha

Kenapa perlu jealous?

Salaam! And once again, aku nak taip yang dah lama tak update blog. HAHA. Cerita sensasi memang banyak. Tapi lepas ditapis dan ditimbang kilo. Banyak story yang tak boleh publickan sebabnya banyak sangat kaki skodeng aku. Famous sangat. Kan! 

Okay, balik pada cerita yang aku nak share kat sini. Let's call her Fulanah. So, basically, this girl was someone that is quite close to me. Kira dulu-dulu lah kan memang suka share masalah dengan dia. Dan tiba-tiba, lepas sesuatu tragedi. Dia macam berubah sikit. Bukan sikit actually, a lot. Trust me, mula-mula je korang excited nak kawan dengan dia. Bila dah lama sikit, you'll be sorry! Eh, terspeaking banyak sangat pulak. Sorry makcik, sorry pakcik. EHEH.

Insiden yang terbaru, kira kat tempat kerjalah. Aku dengan pakwe si Fulanah ni memang rapat sikit. Kiranya kitorang memang kamcenglah. Kamceng keh? HAHA. Bolehlah tapi dia nih mulut serupa perempuan. Suka lagakan orang. Okay, sambung. Kira dia suka nak mengusik aku depan Fulanah nih. Memang aku perhatikan Fulanah nih. Berubah selalu muka dia. 

Haritu time cuti start, aku dengan pakwenya ni main game bola kat Facebook tu. Send request, pastu selalu call pasal team, strategi game semua. Satu hari, si Fulanah ni mesej aku tanya boleh mintak tolong tak? Aku tanya balik tolong ape. 15 minutes later, dia send," Block fb aku". Terdiam. Tanya kenapa. Sampai hari ni aku tak dapat reply. As the conclusion, dia jealous pakwe dia dok contact aku pasal game. WTF!!! HAHAHA. Tak sangka perangai dia macam tu. Nak je cakap, aku dah kawen lah weii. HEHE. Tapi biarlah dia, kata dah dewasa, tapi akal masih budak-budak. Malas nak layan. Okay, tu je nak cerita. 




Adiossa~~

Tuesday, November 12, 2013

I hate this feeling!

Salaam! Baru nak masuk tidur. Last2, tak jadi. Depression pulak tiba-tiba. Kejap rasa nak menangis, kejap nak tergelak. Rasa gelisah, tak tentu arah. Pusing kanan tak mampu, pusing kiri tak mampu. Tutup muka dengan bantal. Pengsan terus, tak cukup oksigen. Okay! Aku melawak cikai. Sila jangan gelak.

Mungkin jugak sebab aku terlampau fikirkan keadaan sekeliling yang tak terlalu penting. Ataupun sebab aku kecut perut sebab appointment dengan dentist sabtu nih. Terlalu banyak benda yang terjah masuk dalam zon bahaya otak aku ni sekarang. Yang boleh buat aku jadi gila dalam masa seminit. Takpe, takpe. Sekarang kita muhasabah diri sampai tertidur. Itu yang terbaik mungkin. Chow dulu. 



yeap, that's right, boo !



Adiosa~~





p/s :: Bak kato kawan den, mornite :D

Ini pasal TREND !

Salaam! Hey korang. Somebody has new blog and she doesn't know mine. Sebab aku kata aku takde blog. Kejamkah aku? Kejamkah? HAHA! Memang harus aku rahsiakan kewujudan blog yang dah lama wujud ni. Bukan apa cuma takut akan berlaku kesalahan faham. Eh, ke salah kefahaman? Kefahaman yang salah? Kefahaman kesalahan? Ya, whatever! Yang penting korang faham ayat aku tu. 

So, back on our topic for today! Aku nak cerita pasal trend. No, bukan InTrend. Benda ni dah lama aku perhatikan. Dari dunia luar membawa lah ke orang sekeliling aku. Okay-okay. Bebel panjang-panjang bukan korang faham pun. Aku bagi contoh eh. Yang paling obviousnya, pemakaian spek mata. Kalau dulu, bila orang pakai spek bingkai besar ke bulat ke. Confirm kena gelak kaw-kaw pastu kena panggil 'NERD'. Tapi sekarang, ramai pulak yang pakai spek gitu. Fesyen konon. Padahal .... **malas nak tulis**

Second, pemakaian kain. Fesyen baju, dressing and what so ever. Zaman sekarang ni kalau kita. Especially aweks2 ni pakai yang besar sikit, yang labuh. Kira standard tutup aurat lah. Mesti ade mulut bangkai kata kita kolot, ketinggalan zaman etc,etc. Tapi diorang taktau dia tu yang ketinggalan zaman. Mana tak. Setahu aku zaman2 jahiliyah dulu je yang tak cukup kain. Kan,kan? Mana yang tak cukup kain sekarang, cukup-cukupkanlah kain tu. Jangan sampai dapat subsidi. KEHKEH.


*gambar hiasan*

The last one, trend slipper. Dulu, kalau pakai selipar sebelah lain. Confirm kena gelak guling-guling tahap gajah beranak. Wah! Ganas2. HAHA. Dari jauh dah perasan, "Wey, tipah pakai selipar lain doh!". Tapi zaman sekarang, dok bersepah orang jual selipar lain-lain. Macam dah takde idea je. Korang perasan ke tak? Ke aku sorang je yang ada imaginasi berbeza nih? Lantaklaa ...!!






Adiosa~

Friday, November 1, 2013

Sannah helwah, Suraya!

Encik Google pun wish dekat I :') HAHA

Salaam! Lama tak ngapdate blog. Busy gila baq ang. Anyway, saya pun dah lapang sekarang. Puih, saya tetibe. Aku sekarang tak busy. Cuti buat seketika. Eh, dah lupa dah nak taip apa? Lama sangat aku tinggalkan dunia blogger ni. As usual, mukadimah aku mintak kahak. Stop!

Hari ni, 1 November. Maka secara official nya, aku dah pun masuk 20 tahun. Alhamdulillah, Allah masih panjangkan lagi nyawa aku hingga ke saat ni. Banyak sangat hal-hal yang aku tempuh sepanjang tahun ni. Banyak duka dari suka. Tapi itulah kehidupan. Takde semua tu, maknanya tak normal lah kau. HAHA.

Paling, paling aku terkilan sangat dengan someone. Dok pungpang sana, pungpang sini cakap aku best friend dia lah. Apalah. Tapi birthday aku pun dia tak ingat. Kalau setakat jenguk facebook, ade noti birthday aku arini, wish. Baik tak payah. Sahabat yang baik akan ingat semua perihal sahabat dia. Nampak kan. She doesn't mean when she say i'm her best friend. Tengok, marah tahap skeping London. Eh, speaking. HEE.

Tapi, yeah! Aku tak peduli semua tu. Yang penting, family aku masih ada di sisi aku. Masih support aku, masih semuanya. Kapit bisig! HAHA. Taktau maksud dia, tanya google. Wishing a good life incoming, incoming prosperity and as well as a good future husband for family and future kids :) Ameen!




Adiosa~~




p/s :: Arini interview SPA pukul 8, tapi bangun pukul 10. Nampak tak permainan dia :P

Wednesday, October 23, 2013

Sumpah, serabut otak aku!

Salaam! 

Haa, tajuk entry pun dah kasitau. Memang serious gila-gila mati, kepala otak aku nih tengah serabut. Semua pasal tempat kerja. Scope lagi dalam, tentang member kat tempat kerja. Dia lelaki. Dia rapat jugaklaa. Dan ini juga bersangkut paut pasal hati dan perasaan. Chewah!

Dia camni. Kitorang start rapat pun baru dua minggu lepas kot. Kira aku ni suka kawan dengan lelaki, sebab aku kurang sikit nak kawan dengan perempuan ni. Asyik sentap jek, malas aku nak geng lagi. HEE. So, aku dengan dia ni suka sangat nak bertekak. Hari-hari jumpa mesti gaduh. Oh ya, dia 19 okay. Muda 1 tahun dari aku.

Nak dipendekkan cerita, kes kitorang gaduh nih dah pusing satu kem. Terus kitorang jadi bahan gosip. Dia suka dia laa. Apelah etc,etc. Aku pun wat lek jelaa. Sampai satu hari tu, aku dah start perasan dia jadi pelik tetiba. Time duduk jauh, suka pandang aku. Bila aku pandang, dia start tunjuk isyarat. Contoh macam tanya dah makan ke belum and whatsoever. Aku pun buat taktau lagi. 

Sampai petang tadi, dia start wechat aku. Then, start pakai 'saya awak'. Okay! Mamat ni memang dah pelik. Confirm! Selidik2. Dia kata dia suka kat aku, dia mintak couple. And that's when I started to be stressed up. Memang aku suka dia tapi kawan rapat je. Aku takmau lebih2. Jenis aku, time kerja ke belajar ke, aku tak minat nak cintan2 nih. Sebab aku tau, one of us nanti, confirm tak boleh buat kerja. I guarantee! 

Sekarang, aku serba salah dah. Kata reject kang, dia tarik muka dengan aku. Kata terima kang, aku yang kelam kabut. Yelah, aku tak suka nak couple2 nih. Takde faedah pun. Buntu nak cakap ape dengan dia. Haih!!!





Adiosa~~

Wednesday, October 16, 2013

Temuduga SPA: Again!

Salaam! Okay sebelum aku start cerita yang bosan, aku nak korang layan lagu feveret aku ni kejap . . . 



So, baru 2 ke 3 hari lepas, aku dapat lagi surat tawaran dari SPA. Temuduga untuk separa perubatan. Jururawat. Sesungguhnya, aku memang tak suka but mak ayah aku keep on desak aku supaya aku pergi sana. Mana taknye. Sebelum ni dapat jugak panggilan interview untuk jururawat tapi aku tak pergi. Ambik kau, menganggur sampai setahun. KAHKAH. Kali ni, aku dengar mak ayah aku cakap, sepupu sepapat, ikan sepat dengan abang angkat aku tuh. InsyaAllah, aku pergi temuduga tu.

Dalam tau aku fikir benda nih. Aku ni memang tak pass nak di interview. But cuba jelah, mana tau ada rezeki kan. Percaya dengan rezeki Allah tu ada dimana-mana. Lepas aku kerja under pancaragam rela, dapat pulak interview SPA ni. Dalam masa yang sama aku merungut kat mak ayah aku pasal tempat kerja sekarang nih. Allah tunjukkan lagi lobang rezeki lain. So, memang harap gila-gila yang rezeki aku lepas ni dengan SPA. Niat aku satu je, nak melangsaikan hutang-hutang mak pak aku tuh. Wish me luck nanti :) HEHEH

Aku . . . lelaki ??

Salaam! Hey, hey. Ada dua hal aku nak ceritakan tapi aku buat entry asing-asing, okay? So, untuk entry yang ni. Adik sepupu aku datang rumah. Dia stay sini sampai habis tahun maybe, HEE. I don't know. 

Dok borak-borak, dia bukak cerita. "Abang Giman kata Su tu macam gaya lelaki. Hati kering je". Aku pun macam, ape?? Lelaki?? Aku punyalah gelak besar. Aku macam lelaki. Rubbish! Tak pernah terlintas pun nak jadi macam/punya watak lelaki. Mata kasar manusiakan.

Tapi, kalau nak dinilai betul-betul, mungkin sebab aku nih jenis kasar. Gurau kasar, cara jalan, cara pakaian yang buatkan aku nampak manly sikit kot. Cuba tengok dari hati, I awek-awek tau. HAHA. Tak kuase mak! Bab hati kering tuh, takkan lah aku nak tunjuk masalah aku 24/7. Melampau kot. HEHE. Untung ape dapat orang macam aku. Geng tapi tak pernah nak sentap. Sekali sekala tuh adelah tapi tak selalu. HEHEE.

Most important thing is bersyukur je dengan apa yang Allah bagi. Sebab bila aku macam nih. Tak ramai lelaki yang berani nak dekat/menggedik dengan aku. **sudut positif**.. Alhamdulillah, HEE!




Adiosa~~

Friday, October 11, 2013

Apa itu bebas??

Salaam! Memula nak mengadu nih. Ceh! Kena marah sebab lagu negaraku tak lepas tiup. Pheh. Pegang clarinet pun sekejap2. Fingering macam celake lagi, tiup pun tak pandai. Mane nak dapat. Tapi, kira bagus aku nih sebab taktau apa-apa dah boleh main benda tu. Okaylah daripada yang masuk kursus tapi tak lepas tiup lagi. Okay, tutup cerita.

Apa itu bebas? Ikut pandangan masing-masing lah. Bebas tu bila kita boleh buat apa-apa je asalkan tak melampaui batas-batas yang ditentukan. Based on someone, dia kata aku ni hidup kena ikat dengan mak bapak. Umur dah 20 tahun tapi tak bebas lagi. Parents tak sportinglah. Bla, bla, bla ... Aku pun senyum jelah pastu buat muka "Do I Care". HAHA!

Seriously, aku memang suka sangat kalau parents aku buat aku cenggitu. Sebab ape? Sebab aku tau yang mak ayah aku tu sayang dekat aku. Bila dia dah start cakap 'sukati kaulah', itu maksudnya dia dah malas nak amek port pasal anak dia. Aku takut kalau jadi macam tu. Biarlah orang kata mak ayah aku ni jenis mengongkong ke ape ke sebab bukan mak ayah dia. Kira mak ayah aku ni kongkong kitorang tapi dalam masa yang sama dia 'bebaskan' kitorang. Cakap pun bukan paham, HEHE. 

Aku tak kisah sebab aku tau walaupun aku 20 tahun tapi aku masih fikiran budak-budak. Kalau bebas sangat nanti takut terpesong jauh. Takut tak kenal mak ayah lagi. Lagipun aku taknak jadi macam geng2 aku. Sibuk kata mak ayah sendiri bagus sebab tak control anak2 dia. Padahalnya diri sendiri dah hanyut jauh. Kahwin pun aku suruh mak ayah aku yang carikan calon disamping usaha sendiri. Baik tak baik aku nih. HAHA. Because parents know what's the best for their children, right? 

Takat tu jelah aku nak bebel. Oh ya, lagi satu. Memang aku nasihat umum untuk yang couple2 nih. Jangan pernah kau ketepikan mak ayah kau disebabkan pakwe kau. Takde mak ayah kau, kau pun tak wujud. Lagi satu, mak ayah kau bagi kau bebas sebab diorang percayakan kau and jangan sesekali kau hancurkan kepercayaan depa tuh. Merana sendiri sapa nak tau. Kan?? Pedas keh? Siapa suruh makan cili banyak sangat! HAHAHA



Adiosa~~

Wednesday, September 25, 2013

Aib orang, aib sendiri pulak?

Salaam! So today, aku tetiba rasa nak put on entry tentang 'AIB' pulak. Aku bukanlah ustazah wannabe atau ape-ape pun. Cuma, benda ni aku tengok makin lama, makin menjadi-jadi pulak. Nak-nak baru lepas berlaku satu kejadian yang tak diingini. Dan disebabkan kejadian tu, ramai yang bersangkut paut and so on and so forth.


Based on kejadian tu, aku cuma rasa terkilan sangat-sangat dengan perangai sesetengah orang tu. Let's put them as anon, okay. So, salah satu anon ni yang start kan kejadian tu. Tapi, bila benda tu dah melarat and maybe dia dah malu dan mula sedar yang dia dah salah. Time tu dia start buka aib anon yang lagi sorang nih. 

Bukan aku nak menyibuk hal orang atau ape-ape. Cuma tak baiklah kalau kau gunakan aib orang dengan cara macam tu. Pakai keluar dosa, pahala. Kurang agamalah. Tak kisahlah gitu tapi bila kau dah start kata gitu, kau pun kenalah betulkan diri kau tuh jugak. Sebab tak guna kalau kau bash orang lebih-lebih tapi kau pun buat benda yang sama.

Itu masalah dia dengan yang lain and kau takde hak nak kata apa-apa. Disebabkan mulut kau, tak pasal-pasal ramai orang yang tak bersalah jadi mangsa. Yang tak tau ape-ape pun terbabit sama. Kat situ kau dah buat dua kesalahan dah; buka aib orang dan menyakitkan hati orang. Sepatutnya kau mintak maaf kat diorang tapi kau keruhkan lagi keadaan. 
Manusia kan. Tapi kadang-kadang tuh kenalah bertolak ansur sikit ke ape-ape ke. 




“Wahai sekalian manusia yang beriman dengan lidahnya, (namun) belum masuk iman ke dalam hatinya. Janganlah engkau sekalian mengumpat orang-orang Islam dan jangan membuka aib mereka, (kerana) sesungguhnya orang yang membuka aib saudaranya yang muslim, maka Allah akan membuka aibnya. Dan siapa yang aibnya dibuka Allah, maka Dia akan membukanya sekalipun di dalam rumahnya.” (HR. Muslim, Abu Daud dan at-Tirmidzi)





Adiosa~~

Thursday, September 5, 2013

Ukhwah yang terjalin

Salaam. Post yang ni pendek je kot. Sebab ada lagi post lain yang aku nak muat naik. **Skema ayat**, HAHA. So, semalam memang aku rasa benda yang selama ni aku nak jadikan kenyataan. Akhirnya dah tercapai. Alhamdulillah!

Biasalah. Kalau dah nama 'family' tu memang tak sah kalau tak jadi pergaduhan. Kalau tak gaduh kecik, mesti gaduh besar. Makcik aku dengan family aku, lama dah tak bertegur sapa. Lepas baca semua hadis, articles, ayat2 Quran tentang hubungan silaturrahim. 3 malam lepas, aku nekad pergi kedai makcik aku.

Buat-buat lepak dekat situ. Then, tengah mencekik, makcik aku keluar. So, dengan muka orang lapar, bangun , salam dia. Borak-borak la lebih kurang. Alhamdulillah, esoknya dia datang rumah, jenguk wan aku aka mak dia. Pastu, boleh gelak-gelak dengan family aku. Memang rasa berbaloilah aku demam. Janji depa dah berbaik. Harap sampai akhir hayat :)





Adiosa~~

Sunday, September 1, 2013

Entering the new world!

Salaam! Haa, lama gila aku tak update blog nih. Busy sikit sekarang nih. Kenapa? Sebab aku dah kerja. Alhamdulillah. Walaupun gaji tak seberapa, tapi aku enjoy dengan kerja nih sebab memang jiwa aku lah. Jiwa seni kononnya. KEHKEH. Lupa pulak. Aku join pancaragam rela. Well, budak baru lagi. Freshie. HEHEE. Dalam ni aku main clarinet. Sila-silalah google kalau tak tau. Event pertama aku joined, Perbarisan 31 Ogos tulah. Best gila! Such an unexpected experience.

So far, alhamdulillah. Duduk situ best. Yang penting, kena pandai bawak diri je kat situ. Jangan jadi macam aku. Intro diri sendiri pun dah salah. So, lambat sikit dapat kawan. Tapi, lepas malam orientasi. Alhamdulillah, dapat geng sikit. Memang masuk mula-mula tu, macam orang bodoh je. Yelah, tak pandai ape-ape. Patut ada kursus, tapi dah takdak. So, kena sendiri lah. Everything! Sekarang boleh tiup clarinet sikit-sikit. Aku ada basic baca note music tu tapi berapa tahun dah aku tinggalkan. Sepatutnya, aku dah boleh tiup bunyi sebab dah 2 siri. Tapi .........

Member-member kat situ, best. Otak gila-gila. Gila aku tak boleh tunjuklah. Takut depa tak boleh bawak plak. HAHA. The coach sume pun memang ohsem2. Tapi yang slack kat situ, ada yang suka cari salah aku. Yelah, dah tanya soalan, aku jawab. Tuduh menjawab pulak. Tak paham jugak kadang-kadang tuh. Tapi, takpelah. Allah kan suruh kita selalu mengalah. So, hormat jelah diorang. InsyaAllah, aku tak ambik hati pun. Tapi, yang paling kena jaga kat sini. MULUT. Jangan pernah cerita hal personal kat sini. Kompem semua tahu. Taktau pulak ada radio bergerak. HEHE. Wallahualam.

Itu jelah gambaran yang aku nak kongsi dengan korang semua sikit-sikit. Basic jelah sebab takut. HEHE. Hopefully, everything will go perfectly and harmony. May Allah bless my new life :)




Adiosa~~




p/s :: Menunggu hari untuk digantung leher. God!

Sunday, August 18, 2013

Sportingnya mak ayah kau

Salaam. Hey korang. Kejap je dah raya ke 11. Sangat-sangat cepat lah tahun ini punya laya. Manyak tak syiok oo. HEE. Entry ni ingat nak buat raya ke 5 hari tu. Disebabkan kebizian yang amat-amat melampau. Raya katakan. Tersimpan lama dah dalam draft berapa abad nih. HAHA. So, based on tajuk entri aku ini kali. Wah,wah. HEE. Mak ayah sapa yang sporting sangat tuh?



Fine! Gambar tiba-tiba. HOHO. So, cerita nya begini. Alkisah~ Toyyib. HAHA. This matter happened masa malam raya tuh laa. Biasalah, time tuh malam raya kan. Balik kampung macam biasa. Sampai kat kampung aku tu memang normal lah. Tak perasan apa-apa. Tapi, by the time aku masuk dalam rumah pakyim aka kembar apak den. Terus, holly sh*t. Apehal pulak perempuan ni ada dekat kampung aku an. Aku pun macam lantak kau lah situ. 

Pastu aku dah salam semua mak pak sedara aku. Mata aku ni nampak lah dekat somebody ni. Dalam hati aku, neng mana pulak pakcik aku import nih? Buat don't know lagi. Tengah dok makan-makan. Mak aku tanya, siapa yang lagi sorang tuh. Time aku dengar siapa, memang aku nak sedak tapi aku tetap cover bajet gadis melayu gitu. Haktuih! HAHA.

Guess me?? Siapa perempuan-perempuan tu? Awek Abang wan dengan Aman. And, aku pun macam, the hell perempuan2 ni ada kat sini an. Mak pak kau tak marah pulak raya pertama dekat rumah orang. Rumah pakwa masing2. Ikat apa-apa pun jauh sekali. Gila batak perangai masing-masing an. Yelah, aku nak tegur kang, aku pulak kena setepek. So, aku buat yang akhir, membenci dengan hati je. Lemah betul aku.

Takdelah. Tak salahkan kalau nak bawak makwa, pakwa mengkome semua. Tapi, tolong muhasabah ke munasarawak ke diri tu dulu. Fikir dulu apa tanggapan orang nanti, perasaan mak ayah dia, kau. Banyak kot yang malu tang tuh. Memasing dah mumayyiz, patut tau dah semuanya. Parents pun kena pantaulah. Walaupun anak tu duduk depan mata, secara tak sengaja, apak2 depa dah jatuh dayus dah. Betulkan aku kalau salah. Aku bukan jealous. Jauh sekali nak iri hati ke apa. Just taknak benda tak elok jadi. Wallahua'lam lah.




Adiosa~~




p/s :: Pakyim dah pesan kat aku,"Kau, Su. Kalau kau ikut macam perangai diorang. Pakyim siku kau nanti.". Amanah tuh, insyaAllah pakyim. I'll try elakkan :D

Thursday, August 1, 2013

Update time bosan

Salaam. Lama nak update sebenarnya tapi tiap kali nak update. Time tuh lah idea aku hilang bagai kan katak bawah tempurung. Eh, betul ke peribahasa tuh? Yelaa, katak dah duduk bawah tempurung, hilanglah sebab tak nampak dia. Kan,kan? HEE. 

Aku pun taktau nak tulis apa. Just ramdom stuff jelah. Okay! Haa, lagi 7 hari nak raya. So, sekarang semua dah boleh start countdown dah. Tapi sayang, Ramadhan pulak nak tinggalkan kita. Sedih, sedih. Moga-moga aja panjang umur. Nanti boleh jumpa lagi bulan puasa tahun depan. 

Oh ye. Haritu, A ada called aku. Biasalah, dia cerita pasal dia, kerja, pakwe. HEHE. Tadah telinga je. Dia ada bagitau aku yang ex dia, si U tu nak merisik dia raya ni. Serius dia dengan A. Tapi, aku kesian dengan A sebab dia macam tunggu dekat buah yang belum tentu gugur tuh. Pakwe dia sekarang nih. Complicated sangat dia sekarang. HEE, aku? Lambat lagilah. Aku belum cukup baik lagi nak jadi bini orang. Calon pun takdak lagi. Okay, tutup buku. :D

Haa, dah-dah laa. Tu je yang dok legar2 dalam otak aku nih. HEHE. So, maybe lepas raya ke bila-bila ke aku update balik eh. HOHOHO. So, last words from me, Happy Ramadhan Al-Kareem and Eid Mubaraq everyone :)





Adiosa~~

Friday, July 26, 2013

Borak kosong #8: Video yang menceritakan

Salaam, macam malas je nak cerita harini. So, aku letak video lagu-lagu jelah. So, then korang boleh agak aku tengah macam mana sekarang, okay? HEEE








Noted to anons: Bila mana mak pak aku gaduh, aku gelak je tengok. Bukan sebab aku suka, tapi sebab aku taknak orang tengok susah hati aku time tuh. Always noted to myself yang penceraian bermula dari pergaduhan. So, tak payah nak laser sangat mulut tuh. Allah yang tau buruk baik aku :')




Adiosa~~

Wednesday, July 17, 2013

Borak kosong #7: Bangsa berbeza.

Salaam! Hey, korang-korang. Selamat berpuasa. HEE. Lambat seh nak cakap. Alhamdulillah, seminggu sudah kita puasa. Harap semua puasa penuh, allright! Yang tak penuh, tak payah raya. KEHKEH. 

So, hari ni aku nak membebel pasal somebody yang agak menyakitkan hati. HEE. Benda ni jadi haritu. Budak ni pun aku kenal dalam seminggu macam tu dan dia dari races yang lain. Warganegara Malaysia. HOHO.

Start kenal sampai seminggu tu memang okaylah. Kitorang selalu mesej dan chat. By the way, aku kenal dia dekat Tagged. Tau? Taktau, google. Borak punya borak. Adalah, one fine day tuh, dia ajak aku jumpa. Dekat Seremban. Lebih kurang 1 jam dari tempat aku lah. Tapi, aku tolak baik-baik sebab akukan memang tak suka nak jumpa lelaki semua nih kan. 

Tau apa aku dapat lepas aku tolak? Baik punya kutuk dia bagi. Siap panggil aku sundal kot. Lagi tak boleh blah, dia siap kutuk melayu. Memang menyirap gila mati aku time tuh. Tapi, tulah. Aku sabar sebab aku taknak orang Melayu dipandang negatif dengan depa. So, apa aku buat aku tegur dia cara elok. Nak maki hamun, tak boleh. Besok dia cari aku, kasi kiok. Naya je. HUHU. Sekarang memang dah lost contact terus. Malas nak layan manusia macam tuh. Haih!

Moralnya, kita ni dah hidup bermacam bangsa dari dulu. Dari zaman perang lagikan. Aku rasa tak patutlah kalau kita satu negara buat macam tuh. Lagi satu nak tegur, yang menteri-menteri pun. Sepatutnya kalian semua cari jalan macam mana nak satukan balik hati-hati rakyat. Bukannya pergi burukkan bangsa lain sebabkan parti. Dah tua tapi akal macam budak-budak. Aku pun ramai je geng bangsa lain. Tapi disebabkan sorang nih, aku terkilan. Mindset kita kot. Pikiaqlah sama-sama.



Adiosa~~

Sunday, July 14, 2013

Wedding Kak Sepupu: Part 2

Salaam! As being promised, yang part 2 ni khas untuk gambar ketika wedding. Okay, sedar takdak siapa nak baca. HEHE. Pedulikan! Dan ya, tajamkan mata pakai sharpener sebab aku nak letak gambar Aman nih. HAHA. Siapa yang baca entry lepas-lepas tu, insyaAllah akan ingat kata-kata aku. Where aku akan letak gambar dia. Sorry for some photos yang tak berapa nak cantik. So, enough membebel. Here's the occasion :)




Ini 'bunga telur' made of tissue paper and sponsored by maksu. Sangat comel dan banyak untuk dibuat. Mengantuk aku buat. HEHE



Here's the door gifts ke ape benda tah. Buat pun memang banyak. Berpeluh sebab kipas tak on. Hampas jek. HAHA. Isi dia keropok Moni yang siap digoreng dengan air mineral yang cawan tuh. Tau an, an? 




Ini pulak hantaran belah lelaki. Yang belah perempuan tak sempat snap. Sangat rugi kan. Haih---







Gambar pengantin aku tak boleh letak banyak-banyak sebab tak dapat permission owner. Cukup sekadar hiasan okay. HEEE. Last picture, ayah karaoke. Lagu wajib DJ Dave's. Berlawan-lawan dengan kembar dia. HAHAHA. Bet you've found which one is Aman. Dia tak comel, tak hensem but he's too sweet. HEEE. **gedik sat**

So, itu sedikit sebanyak yang berlaku. Walaupun tak banyak gambar, at least dapat tangkap majlis tu macam mana kan. Lepas ni turn sepupu sebaya aku yang perempuan dengan abang Ajib. Turn aku? Tunggu wedding Aman selesai :D





Adiosa~~

Wednesday, July 3, 2013

Wedding Kak Sepupu: Part 1

Salaam! Korang semua apa khabar? Sihat? Alhamdulillah. Dari sehari ke sehari aku nak update blog. Tapi nak buat macam mana. Tahap kemalasan yang agak melampau memaksa aku untuk tidak menaip entry baru. Pasrah je bunyi. HAHA. So, hari Sabtu dan Ahad lepas adalah hari wedding akak sepupu aku. Merangkap akak ipar, insyaAllah. **gatai bunyi** HEEE.

So, entry ni akan ada dua part. Where, part 1, setakat bebelan tak bernoktah. HEE. Part 2, aku letak gambar jelah. Okay? Cun! Kitorang sampai situ petang Jumaat. Lepas solat Jumaat, semua dok pakat siap2 packing. Pastu gerak sana. Nasib time tu, rumah mak Itam tak ramai orang lagi. Seronok lah sebab takda "mulut bisa" tuh. HEHE. Hari Sabtu, depa nikah lepas 'Asar, malam pulak majlis berinai. Sumpah, mula2 aku blur majlis berinai tuh ape? Sebab hari Jumaat, malam Sabtu tu, kakak dah pakai inai. Takkan nak pakai lagi. Sekali tengok. Lah~ majlis menepung tawar rupanya. Aku mana tau. HEHEH.

Lepas majlis tuh, ada karaoke. Tau, 'dia' nyanyi lagu XPDC. Sumpah, tak best sebab pagi Ahad tu hujan turun dengan lebatnya. KAHKAHKAH. Aku nak jugak karaoke. Tapi, aku sedar diri. Suara katak kot. Bapak aku kata ape ko tak nyanyi je, long? Suara sedap tapi penakut. EHEH. Nak buat macam mana. Ramai baq hang. So, tengah dok melepak bawah khemah makan malam tuh. Adik pengantin lelaki tegur aku. Minum air je ke? Aku, senyum sambil hangguk. HEE. Pastu dia duduk depan aku. Duduk lama, agak aku tak tegur, dia blah. HAHAHA. Aku takda mood lah malam tuh. Ada mood, aku nak jugak borak. Tapi, aku keletihan leii!

Hari Ahad, majlis langsung. So, memang majlis sanding tanpa merenjis-renjis benda-benda pelik lah. Cuma part nih yang best sikit. Sebab pengantin kena bayar tol. Tak salah aku aritu ade 4 kali tol kot. Memang kopaklah pengantin lelaki. HAHAHA. Oh ya, lupa. Semua pakaian pengantin, direka khas oleh pengantin perempuan. Sangat omey-omey, bak kata orang sekarang. HAHAHA. Ehem, wedding aku, baju kurung je nanti. Sobs,sobs. HEEE. Nikah je pun. HEEE.

Overall, banyak yang sponsor aku tengok. I don't know lah kalau masing-masing ada niat sendiri. Wallahu'alam. Goodies bag dia, isi keropok dengan air mineral yang macam cawan tu. Cactus kot jenamanya. Memang budget lah yang sponsor benda alah tu. HEHE. Kak sepupu aku pun, ada time dia tengah emosi kot. Aku pun dah cuak je. Dia tengking adik dia, aku yang terkedu. HAHAHA. Time aku besok tah macam mana lah. HEEE. Jodoh pun takdak lagi, malas nak fikir jauh. NGEE~

Satu je persoalan yang kerap bermain dekat dalam otak aku nih. Kenapa dia tak compile kan semua kenduri tu. Kan senang, save budget lagi. Taulah itu anak perempuan pertama yang kahwin tapi kan ada anak perempuan lagi sorang. Time tu barulah boleh lebih sikit. HEHE. Tapi takpalah. Bukan anak aku pun yang kahwin. HAHA. Itu hak masing-masing kan. Sukatilah. So, stop here and aku akan post entry part two. Maybe besok ke jap lagi ke? Tengok tahap kerajinan aku lah. Okay ;)




Adiosa~~

Thursday, June 27, 2013

No more crying, no more hoping

Salaam, everybody! So, hari ni aku dah decide dengan diri aku sendiri. InsyaAllah, aku nekad. Aku nak berhenti dari mengharap, bagi harapan dekat diri sendiri, dari biarkan hati aku ni senang-senang je sayang dekat orang. 

Mulai hari ni, aku akan cuba sedaya mampu aku untuk tidak berharap dengan sesiapa lagi. Hanya berharapkan pada Allah. Aku tau yang belum sampai lagi masanya untuk aku curahkan semua perasaan aku pada yang bukan halal untuk aku. So, ya! Doakan aku supaya aku dapat lalui semuanya ni sampai tiba masanya kelak.

Aku nak minta maaf dekat semua orang yang aku "ter"jatuh hati dan yang berharap dekat aku. Aku takda niat nak buat semua tu. Just feeling alone, yaar! Dah namanya manusia. Harap takda yang ambil hati aku untuk dimakan ye. HEE. 




Adiosa~~


Wednesday, June 26, 2013

Kisah aku

Salaam!

Hari ni nak membebel-bebel benda mengarut, okay! Tak suka sila lari sebelum aku tembak. HAHA. Nak lari tu, make sure korang lari dekat padang kawad. Okay, bismillah.

1- Setiap apa yang aku buat dalam kehidupan aku hanyalah kerana Allah dan keluarga aku. Tak pernah mengharapkan balasan atau penghargaan. Tapi kalau aku dah buat sesuatu sampai setengah mati dan orang kata aku tak buat apa-apa. Memang mencari nahas dengan aku.

2- Bila nak mengelakkan sesuatu hal yang aku tak suka. Aku akan lebih kepada bagi alasan yang munasabah. Munasarawak takde lagi rasanye. Tapi bila aku terus dipaksa, memang orang tu kena siap sedia kena marah dengan aku. Muehehehe

3- Saat aku kata aku sukakan kau, jom kahwin tapi dalam nada yang main-main. Jangan terpedaya sebab aku betul-betul serius. Aku buat macam tuh sebab nak tengok reaksi seseorang tu je. 

4- Aku ni jenis yang susah percayakan orang. Tapi bila aku dah start percayakan seseorang dan orang tu mula buat hal. Percayalah cakap aku, itulah kali pertama dan terakhir kau nampak muka aku.

5- Aku suka pendam sesuatu. Masalah, kesedihan, rasa marah yang melampau, kebencian. Dan hanya akan buat keluarga aku dan semua orang happy, dengar gelak tawa aku. Hanya ada dua sebab kenapa aku buat macam ni. Satu, sebab aku nak kongsikan rasa yang aku pendam tu dengan bakal suami aku. Dua, sebab aku nak jadi manusia yang menyenangkan hati orang lain.

Hah, lega rasa bila dah lepas semua. Sebenarnya, banyak lagi. Tapi cukuplah setakat ni je. Semua yang aku tulis kat atas ni, ada untuk setiap yang kenal aku dan yang aku kenal. Percaya denga aku yang aku takkan simpan apa-apa dalam hati atau berdendam dengan siapa-siapa. Yang buat salah aku maafkan tapi kalau aku salah, maafkan aku. Pelik aku malam ni. HEHEHE. Ajal, maut, jodoh ditangan Allah. Just hope for the best =)




Adiosa~~

Tuesday, June 25, 2013

Cikgu oh cikgu!

Salaam! Entry ini adalah entri luahkan perasaan. So, bagi sesiapa yang nak termuntah tu, sila muntah sekarang. Takut nanti termuntah depan laptop. Dah tak pasal-pasal laptop tu masuk hospital. HEHE. I know! Tak lawak sangat-sangat-sangat. Gash! HAHA



Lagu "Tentang Dia" as background, sweet! Okay, kenapa dengan cikgu? Aku jadi cikgu ke? Okay, dalam mimpi! HEE. Truth is, I am falling in love with someone, who is a teacher. Rasanya, baru jadi cikgu kot. Seriously! Aku langsung tak kenal dia. Not a single thing. Well, a bit weird, huh! Guess? He's famous kot! Itu yang buat aku gerun nak kenal lebih lagi dengan dia. 

Kenapa boleh suka? Jatuh hati dengan post-post dia dekat wall facebook yang datang dari hati dia. Boleh nampak keikhlasan hati dia dalam setiap baris kata yang dia tulis. In fact, dia sangat sukakan baby. Sama macam gua. Rock-rock aku pun, hati aku lembut tau. HEHE. Pernah sekali, dia upload gambar dia sebab nak letak dekat borang posting. Serius tak comel macam kanda Fahrin Ahmad aku. Tapi, dia lagi sweet kot. First time tengok muka dia, terdetik terus kat dalam hati yang kering nih," Yeap, he's the one".

Aku tau gila. Tak kenal, jatuh cinta, macam mana nak nikah? Hello! Uwan aku dengan atok aku okay aje. Setia hingga hujung nyawa apa. Aku cuma nampak ciri-ciri seorang ayah dalam diri dia untuk bakal anak-anak aku nanti. HEEE.

Kalau dia baca entry ni ::-

"Saya nak awak tahu yang saya sukakan awak dan kalau awak setuju. Saya nak jadikan awak sebagai zauj saya. Bakal abi untuk anak-anak. Saya tak kisah rupa awak dan latar belakang awak. Saya cuma mahukan peneman waktu susah dan senang saya. Saya tau saya tak layak untuk awak tapi saya sedang cuba baiki diri sendiri sementara tunggu awak datang. Tapi, sekiranya awak tolak cinta saya, jangan risau kan saya sebab saya takkan terjun bangunan ke ape ke. Saya akan cuba redha yang awak bukan jodoh saya dan terus mencari lagi. Satu hal yang mesti awak tau, saya sayangkan awak kerana Allah. And yah, sorry for the disturbing private message on your fanpage. Soalan tu memang tuju untuk awak. Hee".




Adiosa~~





p/s :: Mesti korang pernah dengar PDH aka Pakar Diari Hati kan? Yeap, he's the man :) Lega rasa dah lepaskan. Sekarang serah pada Allah. Tawakkal dan redha :)

Datang rumah

Salaam, semua! Alhamdulillah, tadi dah hujan sikit. That's mean insyaAllah, jerebu akan makin berkurang esok. Dan ini malam sangat sejuk. HEE. So, back to the tajuk. Siapa datang rumah aku petang tadi. Ce teka, ce teka? HAHA

Takkan tak boleh teka? Kesian! HEHE. Yang datang tadi, Mr R. Tadilah first time dia sampai rumah aku. Sebelum dia sampai tadi, member dia text ayah aku bagitau kami tengah on the way. Kami? Ingat dia dengan bini dia. Then, aku fikir balik. Ini waktu kerja lagi. Tak mungkin bini dia. Kompem dengan Mr R. And my guessing is correct.

Sumpah, tadi aku tak tentu arah. Bukan secara fizikal tapi secara hati dan jiwa. Chewah! Asyik dupdapdupdap. Nak hantar air kopi pun aku kena kawal perasaan dulu. Nasib time hantar air tu dia tak pandang. Kalau pandang mau jatuh ke lantai dulang air tuh. KEHKEH. And not to worry! Aku dah takda perasaan dah kat dia. Cuma serba salah jelah sebab hantar text aneh2 gitu. HEE.




Adiosa~~




p/s :: Ada entry lagi japgi :)

Sunday, June 23, 2013

Blog diDelete

Salaam! 

Haa, akhirnya aku dah delete blog-blog aku. Blog ni memang taklah aku delete. Kalau dah delete memang takkan korang baca entry yang ni lah. HAHA. 
Aku admin untuk blog aku yang lain and decided to delete it. Sebab macam takde function ye blogs tuh. See ada "s" dekat kata blogs. Maksudnya banyak. Nampak sangat tamak haloba. HAHA. That's all. Entry pendek. HEEE




Adiosa~~

Saturday, June 22, 2013

Pelupa sungguh

Salaam, korang! Sengal gila aku hari ni. Tadi nak pasang pelita minyak tanah. Kasi anak ayam panas untuk tido malam kan. Memang kerja aku yang baru sekarang. Nothing's weird.

6:30 pm, aku ingat kejap lagilah menyalakan pelita tu. Pegi angkat jemuran jap. Bagi ayam dengan anaknya makan. 

6:45 pm, nak nyalakan pelita. Ambik matchbox. Bukak. Okay, dah habis. Patahkan lidi penyapu. Pegi dapur, nyalakan pelita. Terus letak dalam reban anak ayam tuh. Siap keja. Dok lepak luar, main gitar. 

7:00 pm, tutup semua tingkap, pintu. Sempat main laptop lagi.

7:25 pm, wan tiba-tiba cakap," Haa, long. Agak kau tak pandai nak tutup dapur gas keh?" Aku pun macam blur, fikir jap. Ya Allah, aku guna dapur gas tadi nak nyalakan pelita. 

Nampak tak? Ini kalau mak aku tahu ni, memang kaw-kaw aku kena machine-gun. Dah teruk bebeno aku nih. Asyik pelupa je. Sekarang ni dah tiap-tiap hari aku jadi pelupa. Takut jugak dah tua nanti kena Alzheimer. Betulkan kalau salah nama sakitnya. Huuu, takut. 




Adiosa~~

Tak habis lagi?

Salaam korang! Petang tadi mak aku cerita dekat kawan dia pasal aku. Pasal apa? Well, marriage of course! Dia bagitau kat kawan tentang angan-angan aku time kahwin nanti. There will be no "sanding", "makan beradab" and other weird stuff. Cuma akan buat yang wajib je. Pastu makcik tu cakap kat aku. 

"Long, tengok omak kau. Dio nak nikah an kau kek pojabat kadi yo. Kodokut omak kau ni." Nogori accent. Mak aku masuk, dah dia taknak sanding, nikah kat pejabat kadi jelah. Asal taknak sanding lak? Makcik tu tanya. Aku kata, malas nak cik, dahlah kena jalan macam budak baru belajar apa semua. Acik tu gelak. Dia sambung, takpolah, kahwin ni kan sekali seumur hidup, buatlah sanding. Aku, senyum. Dalam hati, wedding aku ke dia? HAHA.

Seriuslah, majlis perkahwinan yang sekali seumur hidup nilah yang kita kena cari redha dan berkat Allah. Nak buat lebih-lebih, takut tak berkat, takut nanti bakal suami aku jadi dayus. Kesian kat dia. Sebab apa jatuh dayus? Korang pergi bukak kitab balik sekarang. Hehe. Mak aku malam tadi, cakap tak kira kena jugak buat sanding, kena jugak buat makan beradap. Aku kata, taknak. Siap ugut, kalau buat jugak, aku kahwin lari. Dia kata larilah daripada pagar rumah tu ke pelamin. Gelak je. HAHAHA.

Seriuslah, aku penat dan pening kalau buat meriah-meriah ni. Banyak nak fikir. Nanti aku pengsan pulak. HAHA. Minggu depan nak mengadap majlis kahwin akak sepupu aku. Dia punya wedding, aku yang pusing. Rimas kot. Takpa, masa banyak lagi. Boleh slowtalk lagi dengan mak pak aku. Calon pun takda lagi. Rilek-rilek sudah. HAHAHA





Adiosa~~

Friday, June 21, 2013

Borak kosong #6 : Jangan dengar cakap!

Salaam. Haa! Asal jangan dengar cakap pulak? Cakap siapa? Aku siapa? Banyak tanya pulak! Lempang nak? Ke lempeng? HAHA. Okay! Takmau pakai question mark. HEE. 

Actually, benda ni untuk bestie aku. A bit of nasihat lepas aku dengar cerita dia tadi. Then, I've decided to go on and spread the words for others. And so sorry bestie. I'm not a good listener anymore. Aku cuba tapi benda-benda tu dah tak menarik minat aku sekarang. Pasal apa? Couples, boys, love and stuff. HAHA. Kenapa tak tarik minat aku? Entah, padahal aku dulu gitu gak. Maybe aku boleh fikir benda faedah lagi kot. God knows well.

Dia cerita pasal pakwe baru dia. No, dia tunjukkan gambar dulu baru cerita. Dia bagitau yang pakwe dia tu suka marah dia. Bukan marah menggila tu. NO. Marah-marah manja kata orang. Pastu suka simpan phone kawan aku nih. Jealous tak tentu arah. And what so ever. Seriouly, aku dengar cerita dia tadi memang macam nak jumpa je budak tu. Tanya kenapa buat macam tu. Dah la playboy. Sayang kat ex tapi heboh cari baru. Last2, bestie jugak yang susah hati.

Wey, bestie. Ingat pesan aku ni. Selagi mana lelaki tu belum jadi yang halal buat kau. Tolonglah. Janganlah kau ikut cakap dia. Tolong jangan bagi dia kongkong kau lebih2 dan tolong jangan bagi dia usik kau. Bukan aku cemburu sebab kau ada pakwe and aku takde. Tapi sebab aku taknak kawan aku ni kecewa lagi. Tolonglah faham. 

Kau sendiri cakap yang dia tak bagi kau kawan dengan mana-mana lelaki sedangkan dia boleh kawan sesuka hati dia. Kau tak nampak ke ketidak-adilan kat situ. Bukan salah kau nak couple tapi cuba jangan terlalu ikut apa dia cakap. Tapi, kalau lelaki yang kongkong kau, usik kau dan cemburu bagai nak gila tu adalah suami kau. Memang kena nasihat gila mati lah dari aku. HAHAHA. Yang haram kau ikutkan tapi yang halal kau nak tinggalkan. Pahala tu! HEE.

Aku tau aku tak pandai nak nasihat orang but at least aku dah jalankan sebahagian tanggungjawab aku sebagai Islam, InsyaAllah. So, bebudak couple2 tu dengan bestie aku. Jaga batas dan adab masing-masing. Okay?!





Adiosa~~

Tolong hormat!

Salaam, korang! Banyak sangat benda yang jadi kat aku dalam minggu ni. Baik yang baik, baik yang buruk. Hah! Korang faham tak? Aiyoo, tak faham dah. Maybe, akan ada dua hingga tiga entry kekgi. HEE. Cobaan speaking Ganu. Leceh to'! Whateva!

Ni aku nak bagitau dekat spesis-spesis manusia yang memang serius gila-gila nak makan penampar free aku. Manusia-manusia yang tak pernah atau yang tak reti nak hormat perempuan. So, entri aku yang ni memang khusus untuk kau berdua ye. Yang lain pun buleh join sekali. HEH!

Dalam minggu ni, ada 2 hamba Allah yang terlebih cerdik nih. Dok mesej aku. And guess? Depa dok cakap benda tak senonoh. Dok bual benda takde faedah. Wallahi! Aku memang benci manusia macam ni. Walaupun aku dah bagi alasan dulu. Still kau tak boleh hormat aku. Yang sorang tu tanya aku soalan pelik and even kongsi sekali cerita tak senonoh. Ada dia tanya aku, ada tak budak lelaki yang ajak aku buat $@#$? Aku jawab, takde sebab diorang hormat aku. Diam 2 hari, pastu tanya lagi.

Seriously, dude. Bukan aku tak open-minded. Tapi bertempatlah sikit. Geng-geng aku kat luar sana tuh, banyak jugak yang teruk-teruk, yang otak kotor. Tapi, macam yang aku katalah. Diorang semua still hormat aku. Cubalah, ambil satu hari tu. Kau muhasabah diri. Kalau ada lelaki lain asyik cakap benda-benda macam tu dekat mak, akak atau adik perempuan kau. Bayangkan perasaan dia macam mana. Tapi, taktaulah kalau diorang suka. :3

HUH! Kalau kau tak boleh nak hormat orang lain. Tak payah hidup lah. Buang masa je sebab kau mencari caci maki orang. So sorry but I'm ignoring for life. 





Adiosa~~

Monday, June 17, 2013

Meeting penting!

Salaam! Okay, nak buat intro je blur. Masalah betui. Pfft! Kita cerita je okay. Set! HEE. Petang tadi, duduk depan rumah lepak-lepak dengan family, lepas bagi ayam dan anak-anaknya mamam! HAHA. So, kitorang semua bincang-bincang hal rumah. Sebab banyak sangat dah perabot yang baru dan yang boleh dibakar. Mana perabot nak dibuang, mana nak dipakai. Nak kemas bilik sebab nak masuk katil baru. YEAY! HAHA.

Okay, tengah dok borak-borak tuh. Tak macam mana. Lidah gua yang tak bertulang nih. Cakap dekat mak pak aku. Nanti kahwin tak payah buat sanding, makan beradap. Cuma buat akad nikah dengan jamu orang je. Then, mak kata," Makan beradap kena buat, takkan kau nak makan dalam bilik dengan laki kau berdua." Okay, sense of humor yang hambar disitu. KEHKEH. Pastu aku kata, takpe kita makan sekali dengan tetamu yang datang tuh.

Ayah aku kata," nak buat macam kenduri anak paklong aritu ke? Tapi dia ada sanding jugak?" Aku kata tak payah buat sanding je. Pakai baju kurung biasa. HEHE. Kena fikir awal2 doe. Sebab nak kira budget. Kita buat kecik-kecik takpe. Janji redha Allah tu ada, kan! HAHA. Ayah aku pun dah pening bila kira budget. Dia kata anak kawan dia pun $18000. Pusing nampak muka dia. NgEH2. 

Harap-harap jelah dapat kumpul aset dulu, baru kahwin. And ya! Doakan nama aku naik untuk pergi kursus tu ye! Kursus ape? Nanti kalau aku dapat join kursus tuh, aku update ye. Oh ya, 2 minggu lagi, akak sepupu aku jadi hak orang. I'll update about it later :)




Adiosa~

Friday, June 14, 2013

Bila ex-crush muncul

Salaam. Haa, penyakit aku maii dah. 3 entri, satu hari. Lap dalam berapa minit je. Tu pun minit-minit untuk menulis. HEHE. Idea banyak, baq hang! So, ni entri macam heart warming story lah kununnye! Warming lah sangat kan. Bukan kita bako, kita bako ke? HAHA.

So, like dalam seminggu nih. Memang aku macam hampeh gila sangat-sangat. Haritu sepatutnya bengkel makeup and stuff. And tak jadi buat kali ke 2. Fedup gila. Mulalah menyesal sebab tak ikut UKMR. Stands for Ujian Kemahira Menembak Rela. Aku, rela? Of course walopun .... HAHAHA. Then, selang 2 hari tu. Diorang update facebook dengan gambar-gambar menembak. Totally bored! Sebab banyak muka-muka minah sesat. **muka annoyed**. 

Tengah skip-skip, mata aku nih terus terpaut dengan lembaga nih. Bukan hantu, orang. HEHEH. Dia, manusia aku tunggu dulu. Macam, selamat aku tak pergi sana jugak. Kalau tak mampus aku. Yelah, pergi mengaku yang aku suka dia dulu. HEHEH. Zaman jahiliyah! Still tak dapat terima kenyataan yang dia reject aku. Susah kot. Tunggu lama-lama, hampas yang aku dapat. Sheesh!

Yang lagi sorang ni, dah dua kali nampak sekarang. First, time dia tolong adik aku time minyak kereta dah empty. Dia bawak pergi stesen minyak. Second, dia lalu depan rumah aku. Time tu aku kat luar rumah. Dia round depan rumah. Nampak je muka dia, terus aku ingat janji dia. Suruh tunggu dia umur 30. Nak kahwin katanya. Tapi, wallahu'alam lah. Tunggu haruslah tunggu. Tapi kalau ada yang datang dulu sebelum dia. Mak aku suruh terima je. Serba salah gila. 

Dua-dua calon pilihan aku yang dah diapprove mak pak plak tuh. HEHEH. Serius, mak aku bagitau yang sorang tuh dah pindah rembau balik. Aku kata, yelah keje dia kat seremban dah habis. Pastu time budak kampung aku tuh lalu depan rumah, dia tanya aku, "Tu S****** kan?". Aku jawab, ye kot. Malas dah nak mengharap lagi dah dengan sesiapa. Sakit hati ni tak hilang lagi kot. HEHEHE





Adiosa~

Sebak baca blog sendiri.

Assalamu'alaikum. Kaifa halukum alyaum? HAHA. Ghoyak Arab sikit arinilah. HAHA. Aku pernah confused dengan ex roomies aku sorang nih. Dia bahasakan diri dia "ANA". Aku pelik. Nama lain. Kenapa bahasakan "ANA". Lepas study arab baru tahu "ANA" tu maksudnya "SAYA". Sheesh! Patutlah. HAHA. 

Balik tajuk entri nih. Idea tengah mencurah bak ladang gandum yang penuh dengan landak. Eh? Okay, kita sambung. So, sebagai budak yang dah takde life sekarang. Aku usha balik apa yang aku dah tulis dalam blog. Start dari mula-mula aku start blogging December,2010. Dah takda kerja kan. Baca balik semuanya.

Well, I kept those surprises for own self! 

OVER GILA! HAHA

Sangat-sangat menakutkan bila baca blog sendiri. Seriously! Apa yang aku mengarut dan mencarut dalam blog nih selama 3 TAHUN? Boleh sesiapa jelaskan. HAHA. Nak gelak ada, nak nangis ada. Baca part-part curahan hati tu sambil dengar lagu Hindustan. Kompom meleleh, airmata. HEE. Aku pun macam, gilalah. Macam adik-adik sekolah rendah buat karangan pendek kot. Malu gila. HAHA.

Well, first timer kan time tuh. Tapi, bila aku baca dari mula sampai yang latest ni. Aku nampak yang entri-entri aku mula berubah tiap bulan, tiap tahun. Entri-entri aku nampak semakin matang. As in, berubah dari segi penulisan, ayat aku guna. Tapi tak boleh nak ubah. Masalah grammar. Baik melayu, baik english. Berterabur nauzubillah! HAHA.

 Tak ada readers atau follower pun takpe. Sebab aku menulis untuk meluahkan perasaan, untuk baiki kelemahan diri sendiri, kongsi masalah family, cinta semua. Bukan aku takde kawan nak kongsi. Cuma aku ni jenis tak suka kongsi dengan orang. Kat blog ni boleh pulak? Memanglah sebab blog tak boleh tunjuk that annoying looks! Ada faham? HEHE.





Adiosa~

Aku? Gatal?

Salaam! Haa, kumaha damang? Bahasa apa? Ini Language Sunda which mean, "Apa khabar?". Semoga adinda-adinda dan kekanda-kekanda berada dalam keadaan sihat wal'afiat hendaknya. Tujuan dinda menulis surat ini. . . Eh? **Krik,Krik,Krik** HEHE. Terbawak-bawak pulak watak dari cerita P.Ramlee nih. Okay, tak lawak. Kasi penumbuk lima das. 

Entri aku hari ni. Aku? Gatal? Garulah weii! Monyet pun tahu. HAHA. Bukan gatal itu yang aku maksudkan. Tapi, tangan aku ni gatal nak bagi penampar kat orang nih. HAHA. Gurauan berkasih namanya. 

Aritu adalah cousin aku datang rumah. So, like kitorang buat girl's talk. Cewah! Girls talk lah sangat. Buat muka seposen. Kitorang like borak-borak pasal wedding and stuff. Ehem, dia dah kahwin. Mintak petua sikit. KEHKEH. Tapi disebabkan mentaliti masyarakat melayu zaman lening. Aku telah diguris perasaan. Sebak dengar lagu Sweetchild nih. HAHA. Dia tetiba keluarkan statement dalam loghat nogori, " Dah gata bona ko?". Tranlate: Dah gatal sangat ke? 



Aku pun macam, huih bodoh gila kata gitu. Sentap memang kompem lah tapi nak buat macam mana. Malas nak tambah dosa yang dah berbakul-bakul nih, so, aku pun pusing benda tuh jadi bahan lawak. So, cerita dengan mak aku tadi. Mak aku kata,"Kau pun satu! Asal tak smash je. Cakap, eden gata pun den tak kehulu-hilir dengan jantan. Biar dia terasa." HUH! Mak aku yang emo. KEHKEH.

Niat hati memang begitu tapi diri ini sudah terbiasa menerima kritikan manusia. Ku gagahkan jua. TETTT. HAHA. So, sebenarnya tak perlulah kata macam tuh. As kahwin muda tu nampak gila salah kot. Tapi zaman uwan aku dulu, kahwin muda itu sangat 'KEWL'. HAHA. Kekal sampai mati. Kahwin dengan orang tak kenal pulak tu. Tapi sekarang dah kenal. Yelah, atok aku. HAHA. Daripada zaman lening, dok usung sana-sini. Last-last, berapa lama je tahan. Sorry yang terasa. Padan muka :P






Adiosa~

Saturday, June 8, 2013

The truth finally revealed!

Salaam, korang. Entry kedua lepas 5 minit update tadi. Hampagas je otak nih. Kerjasama diberikan bagai haiwan Wonderpets. "Apa yang penting, Kerjasama". Okay, tau suara tak comel. Ngeh3x. 

Well, sepatutnya hari ni bengkel "Jahit Manik" dan "Solekan". But, unfortunately. Terpaksa dibatalkan sebab pengajarnya tak datang. Sekali dengan orang yang nak belajar pun takde. Bukan apa. Sebelum ni dok pulun kata boleh-boleh. Tapi, bila dah sampai tarikhnya. Sorang ke Kuantanlah, sorang kucing beranak takda bidan lah, sorang nenek kahwin lagilah. Dok pulun bagi alasan. Melayu janji macam hampeh je. HUH! **emo tetiba**. HEE.

So, tengah dok leka-leka tuh. Ada call masuk. Nama debab JB. Nama sebenar terpaksa dirahsiakan. Macam biasa. Aku takkan angkat sebab aku tau panggilan tuh tak berapa penting pun. Then, aku text dia balik. Buat-buat gedik melayu terakhir sikit. HAHA. Geli jek. Gosh! Soalan sama lagi, bila nak pergi JB? Haih. Buat apa nak pergi sana. Nothing's important. Setakat nak jumpa dia, lupakanlah.

Dah lama-lama tuh, dia hantar,"Awak, andai satu hari nanti saya jatuh hati dekat orang lain. Maafkan saya ye". Aku pun macam tergamam, sedih, nak nangis. Phuiih! HAHA. Menipu je aku nih. Takda makna aku nak sedih-sedih. Lagi aku suka adalah. Well, aku memang dah lama nak cari jalan mintak putus. Aku serabut bila dok kapel-kapel nih. Fenin-fenin lalat. HAHA. 

Bersyukur dengan Allah bila dia kata macam tu. At least, aku tau yang dia dah suka kat orang lain. Macam mana aku tahu dia ada yang lain. Easy. Lelaki kalau dia kata "andai". That's mean he's already have it. Alaa, aku kaji dah lah perangai-perangai lelaki nih. HAHA.  Well, as I said, aku tak kisah pun sebab dia belum halal lagi untuk aku. So, macam aku kata dengan orang-orang sebelum dia. Buatlah apa kau nak sebab kau bukan siapa-siapanya aku pun. Baikkan aku. HEHE. **pijak reramai sekarang**






Adiosa~~

Oh My Crush!

Salaam! Guys, guys. Tadi aku pergi Tampin. Kira rombongan cik Kiah lah lebih kurang sebab ada 2, 3 orang lagi an. Pergi pun takde tujuan. Beli manik-manik pastu bungkus KFC. Gosh! Sedap. HAHA. Okay. Masuk balik cerita asal. Tahu tak aku jumpa siapa?


Kanda Fahrin Ahmad! HAHA. Okay, obviously! Gua tipu korang. Tettt! HEHE. Sebenarnya, aku jumpa crush aku time sekolah dulu. Exactly! Abang prefect time sekolah dulu. Gosh! Dia sangat kawaii gila mati dah sekarang. HAHA. Sebelum nih tengok jugak gambar dia kat kolej. Kurus je tapi sekarang dah tembam sikit. Very the comel okay! HAHA.

Actually, memang dah jumpa dah waktu tunggu bas tu. Well, not 'jumpa' sebenarnya. Just terserempak dengan dia je. Time tu aku tengah tunggu bas. Dalam muka selenge, perasan pulak ada mamat  naik motor Honda EX5. Warna merah. Dok usha time dia tengah cilok-cilok kereta tuh. Dah laa bawak laju. Dia usha, aku pun usha jugak. HAHA. So, buat bodoh jelah. Tak nampak muka kot.

Then, time nak balik tuh. Aku dalam bas, dah on the way nak balik. Memang keja aku. Duduk dari dalam bas. On bluetooth, searching for handsome looking guy. HAHA. Cuci mata doh! So, time dok sedap cuci mata. Bagai tertancap panahan arjuna. Cewah! HEHE. Aku nampak dia dekat motor dia. Dan, aku terus senyum. Gosh, rindu gila kat dia. HEHE. Pastu, baru aku perasan jaket dengan motor dia, exactly the same as mamat motor yang dok usha aku sebelum tuh. Aku pun macam, ya Allah! Just unbelievable. Haih. Dok teringat-ingat je dalam kepala aku nih muka dia yang kawaii gila ba...bila kukenang ku renung gambar wajahmu. **Suara katak, mohon pijak**.






Adiosa~~





p/s :: Ingat lagi kata-kata dia. " Saya taknak baca novel tapi saya nak baca hati awak". **Melting** :')

Thursday, June 6, 2013

Couple nowadays!


Salaam! Semalam aku tolong ayah aku buat reban ayam. HAHA. Tak percaya, lantak koranglah. Janji reban tu siap dah. HUHU. And, for sure. Kolam renang depan rumah tuh adalah ramai yang datang. Abeng-abeng comel-comel kot. HEHE. Baik tak kena paku tangan aku. HAHA. 

Tengah-tengah buat kerja tuh. Adalah budak 2 ekoq ni keluar jalan-jalan. Lelaki dengan perempuan. Lelaki tu mungkin baya-baya aku kot. Perempuan tu maybe sekolah menengah lagi kot. Tengok macam budak-budak semacam je. HEE. As they walking, tiba-tiba budak lelaki ni baik punya dok letak tangan dekat bahu budak tuh. Ayah aku time tuh. Marah kot. Tapi nak buat camana, anak orang. Anak sendiri, kena penyepak tahap dewa dah.

Yang budak lelaki tuh. Dah peluk, dok perasan aku pandang dia. Pastu dia pandang balik. Bajet jek muka. Ingat aku hairan sangat ke? HAHA. Aku pun boleh buat lebih lagilah. Tapi tunggu aku kahwin dulu. KEHKEH. Tapi tulah, tengok depa. Aku husnuzon jelah. Mungkin dia baru kahwin ke. Abang adik yang tengah jejak kasih ke. Takmau sangka buruk aih! HEE~





Adiosa~~